Sporočilo
  • Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Ta spletna stran uporablja piškotke za prijavo ter navigacijo. Z uporabo naše strani dovolite uporabo teh piškotkov na vaši napravi.

Arheologija

Fizine
Fizine
Jernejev zaliv
Rex
Simonov zaliv
Simonov zaliv
Stojanov bark
Savudrija
Razbitina 17OS
Maona na posnetku bočnega sonarja

UPORABA SONARJEV V PODVODNI ARHEOLOGIJI

Za potrebe podvodne arheologije smo izvedli številne meritve podvodnih arheoloških najdišč. Pri raziskavah uspešno sodelujemo z arheologi Inštituta za dediščino Sredozemlja Univerze na Primorskem ter s Skupino za podvodno arheologijo pri CPA, Ministrstvo za kulturo. Meritve vodi arheolog z doktoratom iz našega lastnega kadra.

Batimetrične meritve s sonarjem so edini način za pridobitev  natančne morfologije morskega dna in so primerne tako za pregled ali preiskavo večjih območij kot za podrobnejše posnetke posameznih najdišč.

Z enosnopnim sonarjem posnamemo generalno morfologijo dna in generiramo modele z ločljivosto do 2 m, s čimer dokumentiramo večje arheološke strukture in okoliški kontekst.

Za natančnejša dokumentiranja uporabljamo večsnopni globinomer, ki omogoča natančno snemanje morfologije dna in pri majhnih globinah omogoča impresiven zajem detajlov. Podatki poleg natančnega batimetričnega modela omogočajo tudi izris načrtov površja podvodnih arheoloških najdišč.

S sonarjem za podpovršinsko snemanje profilov odkrivamo in določamo globino objektov zakopanih v morkem dnu.

Z bočnimi sonarji učinkovito preiskujemo širša neznana območja ter tako odkrivamo potencialna nova podvodna najdišča oziroma razbitne.

 

Video:

youtube_iconYouTube - Rex MBES survey